Friday, January 25, 2008

ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းနဲ႕ ငါးက်ည္းေၾကာ္



ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ျမန္မာဟင္းတလွည့္ခ်က္ေကၽြးပါဦးမယ္ေနာ္။ ေနမေကာင္းျဖစ္ျပီး နာလန္ထကာစမွာ ဆီျပန္ဟင္းေတြမစားခ်င္ၾကဘူးေလ။ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းစပ္စပ္ေလးနဲ႕ ငါးေၾကာ္ၾကြတ္ၾကြတ္ေလး စားခ်င္တတ္ၾကတယ္မဟုတ္လား။ ေန႕စဥ္ဆက္တုိင္း တရုတ္အစားအစာေတြ၊ fast food ေတြ စားရတာမ်ားလာရင္ တစ္ခါတေလ ျမန္မာဟင္းကုိ လြမ္းတတ္ၾကတယ္ေလ။ အဲ့ဒီအတြက္ေၾကာင့္ ဒီေန႕ ကၽြန္မ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းနဲ႕ ငါးက်ည္းေၾကာ္ ခ်က္ေကၽြးပါမယ္ေနာ္။
ခ်ဥ္ေပါင္းဟင္းအတြက္ လုိအပ္တာေတြကုိေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္၊ ငါးၾကင္း၊ မွ်စ္၊ ငါးပိစိမ္းစား၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႕အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆား၊ ငံျပာရည္၊ နႏြင္းမႈန္႕နဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။ ငါးက်ည္းေၾကာ္အတြက္ကေတာ့ ငါးက်ည္း၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕နဲ႕ ဆီတုိ႕ပါ။
ငါးက်ည္းေတြကုိ အက်ိအခၽြဲေတြ ကုန္စင္သြားရေအာင္ မန္က်ည္းမွည့္၊ ဆားနဲ႕ နယ္ျပီး ေဆးေပးပါ။ ျပီးရင္ ငါးေခါင္းကုိ ျဖတ္ပစ္ပါ။ ငါးဗုိက္ထဲက အူနဲ႕ သည္းေျခအိတ္ကုိ ဖယ္ထုပ္ပစ္ပါ။ ငါးကုိ ေရထပ္ေဆးျပီးေတာ့မွ ဓားနဲ႕ မႊန္းေပးပါ။ (ငါးကုိ မႊန္းလုိက္တဲ့အတြက္ ငါးကုိ နႏြင္းမႈန္႕၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕နဲ႕ နယ္တဲ့အခါ ပုိျပီး အရသာ ၀င္သလုိ ေၾကာ္တဲ့အခါလည္း အက်က္ညီ အၾကြပ္ညီေစသလုိ ဆီလည္း မေပါက္ေတာ့ဘူးေပါ့။) ငါးကုိ နႏြင္းမႈန္႕၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕နဲ႕ နယ္ျပီး ႏွပ္ထားေပးပါ။
ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေတြကုိ ေခၽြျပီး ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားေပးပါ။ ငါးၾကင္းကုိလည္း အေၾကးခြံခြာ၊ အေတာင္ဖယ္ပစ္၊ ေရေဆး၊ အရြယ္ေတာ္အတံုးေလးေတြတံုးျပီး ဆား၊ ငံျပာရည္နယ္ေပးထားပါ။ မွ်စ္ကုိလည္း ေရေဆးျပီး ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္လွီးထားေပးပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြကုိလည္း ေရေဆးျပီး ထက္ျခမ္းခဲြထားေပးပါ။ နံနံပင္ကုိလည္း အျမစ္ေတြဖယ္၊ မေကာင္းတာေတြဖယ္ျပီး ေရေဆး၊ ေရစစ္ေပးထားပါ။ ငါးပိစိမ္းစားကုိလည္း ေရေဖ်ာ္ထားေပးပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိလည္း အခြံႏႊာျပီး ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕နဲ႕ ေရာေထာင္းထားေပးပါ။အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ ငါးေၾကာ္အရင္ေၾကာ္ၾကရေအာင္ေနာ္။ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဒယ္အုိးထဲ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ ငါးက်ည္းေတြကုိထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ေၾကာ္ေပးပါ။ တစ္ဘက္က ေသေသခ်ာခ်ာက်က္မွ ေနာက္တစ္ဖက္ကုိလွန္ပါေနာ္။ စိတ္ေလာအားၾကီးျပီး တစ္ဖက္က မက်က္ေသးဘဲ ေနာက္တစ္ဖက္ကုိ လွန္လုိက္ရင္ ငါးအသားေတြ ဒယ္အုိးနဲ႕ကပ္ျပီး က်န္ခဲ့ျပီး ငါးေၾကာ္မဟုတ္ဘဲ ငါးေၾကျဖစ္သြားတတ္လုိ႕ပါေနာ္။ ငါးေၾကာ္ကုိ ဟုိဘက္ဒီဘက္ ေသခ်ာက်က္ေအာင္ ၾကြပ္ေအာင္ ေၾကာ္ျပီးျပီဆုိရင္ေတာ့ ဒယ္အုိးထဲက ဆယ္ျပီးေတာ့ ဆီစုပ္တစ္ရွဴးေလးခင္းထားတဲ့ ပန္းကန္ျပားေလးထဲ ထည့္ထားလုိက္ပါေနာ္။
ငါးေၾကာ္ထားတဲ့ ဆီက်န္တာ မ်ားေနရင္ ခပ္ထားလုိက္ျပီး ဆီေလးနည္းနည္းနဲ႕ ငရုတ္သီးဆီသတ္လုိက္ပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ နယ္ထားတဲ့ ငါးၾကင္းေလးကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ျပီး ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ သီးသန္႕ခပ္ထားလုိက္ပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေတြကုိထည့္ျပီး ေၾကေအာင္ ေမႊေပးပါ။ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကျပီဆုိတာနဲ႕ မွ်စ္ကုိထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ျပီးေတာ့ ေရေဖ်ာ္ထားတဲ့ ငါးပိစိမ္းစားေလးကုိထည့္ေပးျပီး ခ်ဥ္ေပါင္မွ်စ္နဲ႕ အတူ ႏွံ႕ေအာင္ ေမႊေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ေရထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးထည့္ျပီး ဟင္းအုိးပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ေပးပါ။ ဟင္းအုိးပြက္ပြက္ဆူလာတာနဲ႕ ဆီသတ္ထားတဲ့ ငါးကုိထည့္၊ ထက္ျခမ္းခြဲထားတဲ့ ငရုတ္သီးစိမ္းေတြကုိထည့္ျပီး ပြက္ေအာင္တည္ေပးပါ။ ဟင္းအုိးပြက္လာတာနဲ႕ အေပါ့အငံကုိျမည္းျပီး နံနံပင္ေလး အုပ္လုိက္ရံုပါပဲေနာ္။
အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဥ္ေပါက္ရြက္ဟင္းနဲ႕ ငါးက်ည္းေၾကာ္ၾကြပ္ၾကြပ္ေလးကုိ ထမင္းပူပူေလးနဲ႕ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီေနာ္။ အားေပးၾကပါဦးေမာင္ႏွမတုိ႕ေရ ႕ ႕ ႕
(မွတ္ခ်က္။ ။ျပည္ပေရာက္ေနတဲ့ေမာင္ႏွမေတြခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ၀ယ္မရခဲ့ရင္ spinach အရြက္ကုိ ၀ယ္ျပီး ပါးပါးလွီးျပီး ႏူးေအာင္ေမႊ၊ ျပီးေတာ့မွ မန္က်ည္းႏွစ္ေလးအုပ္ျပီး ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္အစားထုိးခ်က္စားလို႕ရပါတယ္ေနာ္။

2 comments:

  1. ဟာ.. ငါးေကာ.. ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းေကာ အေသၾကိဳက္တာ
    ငါးကို ၾကြပ္ၾကြပ္ေၾကာ္ျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ျပန္ခ်က္တဲ့ဟင္းလဲ
    အရမ္းၾကိဳက္တယ္.. လုပ္ပါအံုး.. လုလုေရ.... လွ်ာရွည္ေတြေတာင္ ယိုလာျပီ..

    ReplyDelete
  2. မလုေရ.. အဟိ.. အေနာ္ကေတာ့ ဟုိတရက္က ငါးခူေၾကာ္နဲ႔ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ဟငး္ ခ်က္စားျပီးသြားျပီ။ ဒါေပမယ့္ မလုရဲ႕ ဟင္းခြက္ေတြ ျမင္ေတာ့လည္း စားခ်င္တုနး္ပဲ .. ခ်ဥ္ေပါင္ဟငး္နဲ႔ ငါးေၾကာ္ဆုိတာ အရမ္းလုိက္တာဆုိေတာ့ မၾကိဳက္တဲ့သူက ခပ္ရွားရွားေနာ္.. အခုလည္း စားခ်င္လာျပန္ျပီ.. သြားရည္ သိမ္းျပီးပဲ ျပန္သြားတယ္ မလုေရ... :D :D

    ReplyDelete